9 idej kako uporabiti plastenko

Ideje za ponovno uporabo plastenke
Vir Slike

Plastenke pijač so del našega vsakdanjega življenja in predstavljajo precejšnjo skrb za okolje, saj kar 8 od 10 plastenk pristane na odlagališču. Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da ta umetni material potrebuje več sto let za razgradnjo.

Ali ste vedeli?

  • V Ameriki letno prodajo 28 milijard plastenk.
  • Približno 8 od 10 plastenk konča na odlagališču.
  • Proizvodnja plastenk proizvaja približno 2,5 milijona ogljikovega dioksida.
  • Za nastanek ene plastenke se porabi 3 litre vode?
  • Samo 13 % plastenk je recikliranih.
  • V procesu recikliranja ene plastenke se prihrani dovolj energije za gorenje 60 w žarnice celih 6 ur.

Vir: http://www.lep-planet.si/kaj-lahko-recikliramo/embalaza/plastenke/

Podatki so dovolj zgovorni. Potrebno je zmanjšati porabo plastenk. Na ta način bomo uspeli zmanjšati tudi samo proizvodnjo le teh.

Preglejte 9 idej kako lahko plastenko kreativno uporabite tudi za druge namene.

1. Posoda za shranjevanje živil

Z uporabo dveh plastenk lahko naredite posodo za shranjevanje živil kot so npr. riž, fižo, sladkor, sol, testenine,… Za izdelavo takšne posode je potrebno odrezati plastenki v dveh različnih velikosti: daljša, ki bo služila kot ohišje in krajša, ki bo pokrov posode. Oba kosa le združite skupaj in imate narejeno posodo za shranjevanje živil.

Ideja za ponovno uporabo plastenke 1
Vir Slike

2. Posoda za zalivanje

Plastenko na enostaven način lahko pretvorite tudi v posodo za zalivanje rastlin. Vse kar je potrebno storiti je to, da na zamašku plastenke naredite nekaj lukenj z uporabo žeblja in kladiva. Bodite pozorni na svoje prste pri izdelavi lukenj!

V kolikor se odpravljate na dopust in nimate nikogar, ki bi zalival rastline v vašem domu lahko takšno izdelano posodo za zalivanje uporabite tudi tako, da jo potisnete v zemljo, kot je prikazano na sliki. Na ta način bo voda počasi pronicala v zemljo in bo tako napajala vašo rastlino medtem ko boste odsotni.

Posodo za zalivanje, lahko naredite tudi tako, da na zamašku naredite eno luknjo in v njej pustite žebelj. Takšno posoda za zalivanje nato obesite nad rastlino, kjer bo voda nato počasi kapljala na zemljo.

Ideja za ponovno uporabo plastenke 2
Vir Slike

3. Namizni organizator

Plastenko lahko tudi preoblikujete v namizni organizator v katerega lahko npr. shranite svinčnike, kemike, podčrtovalnike, škarje in ostale pripomočke. Vse kar je potrebno storiti je, da odrežete zgornji del plastenke. Spodnji del plastenke lahko tudi kreativno prebarvate. Lahko uporabite tudi več plastenk in jih nato zlepite skupaj v želeno obliko. Če želite lahko tudi naredite več različnih velikosti.

Ideja za ponovno uporabo plastenke 3
Vir Slike

4. Ptičja krmilnica

Če želite, da se okoli vašega vrta zbirajo ptice lahko iz izdelate ptičjo krmilnico, ki jih bo privabila. Z uporabo plastenke lahko izdelate krativno ptičjo krmilnico. Ena ideja je, da v plastenko naredite iz obeh strani luknjo in skozi njo porinete ročaj lesene kuhalnice. Hrana za ptice bo tako samostojno prihajala na zajemalko kuhalnice in privabljala ptice iz vaše okolice.

Ideja za ponovno uporabo plastenke 4
Vir Slike

5. Posoda za prigrizke

Za vašo rojstnodnevno zabavo lahko iz plastenk izdelate posode za prigrizke. Odrežite zgornji del plastenke, spodnji pa je že pravzaprav pripravljena posoda. Če želite odstraniti morebitne ostre robove ali pa če plastenke niste najbolj natančno odrezali in rob ni lep, lahko to popravite tako, da potisnete spodnji kos plastenke na segret likalnik za nekaj sekund, kjer se bo plastika rahlo stopila in omehčala ter zravnala rob.

Ideja za ponovno uporabo plastenke 5
Vir Slike

6. Žlica

Če ste ljubitelji narave in radi kampirate izven urbanega okolja se vam lahko zgodi, da ste s seboj pozabili vzeti žlico. Verjetnost, da boste s seboj imeli plastenko ali pa da boste naletili na zavrženo plastenko je veliko večja, kot da bi naleteli na zavrženo žlico. Vse kar je potrebno storiti je to, da odrežete kos plastenke kot je prikazano na sliki in že imate narejeno žlico s katero lahko pojesto vašo malico.

Ideja za ponovno uporabo plastenke 6
Vir Slike

7. Vrtni razpršilnik

V poletnih dneh je za lepo in zeleno travo včasih potrebno zelenico tudi zaliti. Če nimate vrtnega razpršilnika, ga lahko izdelate iz plastenke tako, da na njej naredite nekaj lukenj s pomočjo žeblja. Na mestu, kjer se na plastenko privije zamašek pritrdite cev za vodo.

Ideja za ponovno uporabo plastenke 7
Vir Slike

8. Stojalo za WC papir

Plastenka je lahko tudi preoblikovana v stojalo za WC papir. Vse kar je potrebno storiti je to, da odrežete spodnji del plastenke v višini toaletnega papirja. Zgornji del plastenke pa bo služil kot pokrov. Odstranite zamašek plastenke in povlecite toletni papir skozi odprtino.

Ideja za ponovno uporabo plastenke 8
Vir Slike

9. Organizator za revije in časopise

Revije in časopise lahko s preoblikovanimi plastenkami na praktičen način organizirate. Odrežite zgornji del plastenke. Zamašek privijačite ali pritrdite z uporabo žeblja na leseno podlago ter na tako nameščen zamašek privijte odrezano plastenko. Odrezane plastenke lahko tudi zlepite ali zvežete skupaj in takšno stojalo za časopise enostavno položite na tla.

Ideja za ponovno uporabo plastenke 9
Vir Slike

Vir: http://www.socreativethings.com/9-creative-ideas-to-reuse-plastic-bottles/

O avtorju MateB 23 Prispevkov
Učitelj Tehnike in tehnologije ter poznavalec spletnih portalov.

Bodi prvi, ki bo komentiral

Dodaj komentar