Postopek recikliranja aluminija

Recikliranje pločevink
Vir Slike

Aluminijaste pločevinke za pijačo so reciklirane na naslednji način:

  1. Pločevinke najprej ločijo od komunalnih odpadkov, po navadi z uporabo močnega magnetnega ločevalnika, jih razrežejo na majhne kose enakih velikosti, s čimer zmanjšajo prostornino in olajšajo nadaljnje ločevanje, ki ga opravijo stroji.
  2. Kose očistijo kemično in mehansko, ter jih zbijejo v velike kvadre, da čim bolj zmanjšajo izgube zaradi oksidacije pri taljenju. Površina aluminija namreč hitro oksidira v aluminijev oksid, ko je izpostavljen kisiku.
  3. Kvadre naložijo v peč in jih segrejejo na 750 °C- 100 °C, s čimer pridobijo stopljen aluminij.
  4. Žlindro, ki se nabere na površini, odstranijo in v aluminiju raztopljen vodik s posebnim postopkom razplinijo. (Tekoči aluminij zlahka loči vodik iz vodnih hlapov in oglikovodikov, ki se lahko znajdejo v zmesi.) Razplinjanje navadno poteka z uporabo klora in dušikovega plina. Kot vir klora se po navadi uporabijo ploščice heksakloroetana. Uporabimo lahko tudi amonijev perklorat, ki pri segrevanju razpade pretežno na klor, vodik in kisik.
  5. Na tej stopnji vzamejo vzorce za spektroskopsko analizo. Glede na želene lastnosti končnega izdelka lahko aluminiju dodajo baker, cink, magnezij, silikon, in/ali mangan, s čimer spremenijo staljeno snov v ustrezno zlitino z določenimi tehničnimi lastnostmi. Pet aluminijevih zlitlin, ki jih proizvajajo v največjih količinah, so 6061, 7075, 1100, 6063 in 2024.
  6. Na peči je izoblikovan izliv, skozi katerega stopljen aluminij prelijejo in celoten postopek lahko ponovijo z novo serijo. Glede na želen izdelek lahko aluminij vlijejo v kalupe, klade ali palice, ga izoblikujejo v velike plošče za valjanje, zdrobijo v prah, pošljejo v iztiskovalnik ali pa ga prepeljejo v proizvodnji obrat kar v stopljenem stanju za nadaljnjo obdelavo.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Recikliranje_aluminija

O avtorju MateB 23 Prispevkov
Učitelj Tehnike in tehnologije ter poznavalec spletnih portalov.

Bodi prvi, ki bo komentiral

Dodaj komentar