Postopek recikliranja papirja

Postopek recikliranja papirja
Vir slike

Recikliranje papirja je postopek, ki se deli na 6 različnih segmentov.

1. Sortiranje

Papir primeren za recikliranje mora biti brez primesi, kot so plastika, kovina, ali katerekoli druge nesnage, ki otežuje proces recikliranja. Odpadni papir, ki ga ni mogoče reciklirati se kompostira, zažiga ali odlaga na deponijah nenevarnih odpadkov. Recikliranje se prične v sortirnici. Karton in ostali papir se reciklira ločeno.

2. Kuhanje

Odpadni papir gre najprej v neke vrste razpuščevalnik. V njem je voda, kemikalije in naprava, ki trga papir na majhne kosce. Z ogrevanjem te mase se papir počasi razpusti v drobna vlakna celuloze,(organski rastlinski material). Rezultat je mehka celulozna gošča.

3. Čiščenje

1.faza: celulozno goščo precedimo skozi vibracijska sita različnih gostot. S tem se očisti raznih primesi, kot so plastika, steklo etc. 2.faza: celulozno goščo centrifugiramo z namenom izločitve trdih delcev. Masa se vrti okoli stožčastih valjev. Primesi, ki so težje od celulozne kaše npr. sponke, pristanejo zaradi centrifugalne sile na zunanji strani valja in zdrsnejo ven skozi dno posode.

4. Odstranjevanje tiskarske barve in lepljivih primesi

1.faza: manjše delce črnila se spira z vodo. 2.faza: večji delce tiskarskega črnila in nalepk se odstranjuje s postopkom »flotacije«. V dno posode celulozne gošče se vpihuje zrak in kemikalije, ki imajo učinek milnice. Na mehurčke, ki se dvigujejo na površje, se veže tiskarska barva. Po končanem postopku se na površju pojavi pena s tiskarskim črnilom in ostanki lepil, na dnu posode pa ostane prečiščena celulozna gošča.

5. Rafiniranje, beljenje

V tej fazi se papirnato kašo “pretepe”, da reciklirana vlakna nabreknejo, snopi celuloznih vlaken pa se ločijo na posamezna vlakna. Pri predelavi obarvanega papirja se dodaja kemikalije za odstranitev barvil. V kolikor želimo kot končen produkt bel papir, je potrebno izvesti beljenje, za kar se uporablja vodikov peroksid, klorov dioksid, ali kisik. (klorovega dioksida se večina papirnic pri reciklaži izogiba, zaradi onesnaženja vode) Za rjav recikliran papir, kot so npr. industrijske papirnate brisače, beljenje ni potrebno.

6. Izdelava papirja

Sedaj je celulozna kaša pripravljena za končno izdelavo papirja. Če potrebujemo višjo kvaliteto recikliranega papirja dodamo celulozni kaši neobdelana celulozna vlakna (les). Kaši se doda voda in kemikalije. Delež vode je 99.5%. Tekoča brozga se nanese na valje, kjer jo oblikujejo in iztisnejo odvečno vodo. Nanosi celulozne mase potujejo skozi sušilce. Na koncu sušenja dobimo recikliran papir, ki ga navijejo v bale. Tik predno pošljejo papir v tiskarne ali nadaljnjo obdelavo (kuverte etc), ga narežejo na želene dimenzije.

Ali lahko recikliramo ves odpadni papir?

Kar 80% odpadnega papirja se lahko uporabi v procesu recikliranja. Odpadni papir lahko vsebujejo vlakna, ki so že bila reciklirana! Lesna vlakna je mogoče reciklirati 5-7 krat, potem postanejo prekratka za ponovno predelavo.

Kaj se zgodi s črnilom, ko odstranijo iz papirja?

V fazi flotacije je črnilo ujeto v peni. Peno se zbira in voda odstrani. Del tega materiala se ponovno porabi pri reciklaži. Ostalih 30% do 50% vode, ki pa vsebuje zelo drobna celulozna vlakna, lahko po izločitvi vode uporabimo kot energent, kompostiramo ali odložimo na deponijo nenevarnih odpadkov. Lahko pa se uporabi za izdelavo betona in gramoza za ceste. Način uporabe je odvisen od vsebine materiala.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Predelava_papirja

O avtorju MateB 23 Prispevkov
Učitelj Tehnike in tehnologije ter poznavalec spletnih portalov.

1 komentar na Postopek recikliranja papirja

Dodaj komentar